2010.03.07. -

Jár a zenevonal

Jár a zenevonal

Gál Krisztián grafikusművész legutóbb a legjobb 2009-es filmplakátnak járó díjjal hívta fel magára a figyelmet, a LUMEN Galériában pénteken megnyílt kiállítása viszont a zenei kiadványokhoz készített grafikáiból nyújt egy kiadós válogatást.

Zenevonal - szól Gál Krisztián grafikusművész kiállításának címe, amely abban az értelemben valóban találónak bizonyul, hogy alkotásainak legmeghatározóbb alkotóeleme a vonal, azaz annak puszta geometrikus elemből organikus, élő felületté való változása. Bár a kiállításnak otthont adó LUMEN Galéria és Kávézó meglehetősen szűkös tere meggyőződésem szerint kevéssé alkalmas kiállítás(megnyitó)ra, a zenei albumok üveg mögül ránk sugárzó, Gál Krisztián által tervezett plakátjai viszont - egy művészlakás enteriőrjét juttatva eszünkbe - a "sok jó ember kis helyen is" helyzetét teremtik meg a tárlaton. Gál Krisztián egyébként nemrég az Apaföld című film plakátjáért nyerte el a filmszemle legjobbnak járó elismerését, amely - hasonlóan a LUMENben felvonultatott alkotásokhoz - egy végtelenül letisztult és egyszerű, mégis komplex képi világ révén ragadja meg a szemlélő fantáziáját. Gál, aki egyebek mellett a LEON CREATIVON Kreatív Ügynökség designere és kreatív igazgatója, jó érzékkel találja meg a kiadvány - azaz termék - és a művészi alkotás közti arany középutat, ennek köszönhetően a Zenevonal kiállított borítóit, plakátjait szemlélve egy pillanatig sem érzi úgy az ember, hogy nem művészettel van dolga.

Bár valamennyi munkáján tetten érhető az a fajta letisztultság és határozott, mégis finom vonalvezetés, amely szimbólumokból, vonalakból és színekből gyúr köntöst a zenei emlékezetnek, alkotásainak legerősebb vonása talán mégis a játékosság. Ez jelenik meg például Patricio Baeza Huracán című albumának borítóján is, ahol a zenész mögött nem saját, hanem egy szenvedélyesen táncoló pár árnyéka rajzolódik ki, vagy éppen abban a látszólag szertelen, tekergőző vonalvezetésben, amely a hullámokból egy emberi alakot formáz.

Babos Gyula jazzgitáros több cd-borítót köszönhet Gál Krisztiánnak, a kiállítás megnyitóján meg is osztja tapasztalatait a hallgatósággal: szerinte Gál "megengedő tehetség", azaz megvan benne az az empátia és együttműködési képesség, hogy nem viszi keresztül mindenáron az elképzeléseit, hanem hajlandó beszélgetni és közösen kialakítani a koncepciót egy adott zenei kiadvány szerzőjével. Ahogy Babos fogalmaz: a grafikusművész ez esetben "más emberek hangzó álmait veti papírra" - ami már csak azért is nagy felelősség, mert az így létrejött alkotás a zenemű világ felé fordított "arca", bizonyos értelemben örök őrzője és velejárója. A hazai zeneipar kiadványai szerencsére sem vizuális, sem más értelemben nem szenvednek olyan hiányoktól, mint a filmgyártás: Gál Krisztián munkáit látva megnyugtató, hogy a minőség erről a területről bizonyos értelemben átgyűrűzhet az utóbbi partjaira. Mert ezek a zenevonalak már csak ilyenek.

Forrás: kultúra.hu
Szerző: Kelemen Éva
Fotó: Kováts Dániel